Gemeente Veere,

Veere 3D - Virtuele Tijdreis Veere

Projecten

Reis terug in de tijd en zie het vroegere veerpont naar Campvere uitgroeien tot het machtscentrum van de Van Borsele's. Kijk mee over de schouder van één van de welgestelde gasten op het illustere kasteel Sandenburgh of loop weer over de imposante verdedigingswerken en bekijk vanaf de statige Montfoortse Toren het komen en gaan van de handelsschepen en walvisvaarders. Maak de Engelse inval in 1809 in de frontlinie mee en beleef hoe de Franse soldaten de stad ombouwen tot een onneembaar bolwerk.

Het prachtige historische stadje Veere trekt jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. De kleine straatjes, kade, grachten en vele oude panden nemen je mee naar vroegere tijden. Vanaf de Veerse rede uitkijkend over het Veerse Meer is het niet moeilijk om het beeld van de statige zeilschepen van de Compagnieën weer voor de geest te halen. Toch is er ook heel veel uit het straatbeeld verdwenen en zijn met de tijd ook vele met de Veerse geschiedenis vervlochten verhalen en figuren naar de achtergrond verdwenen.

 

Museum Veere wil deze vergeten historie door middel van een gedetailleerde 3D reconstructie weer op een moderne en intrigerende manier terugbrengen. Dit zal gebeuren met behulp van een animatie, VR toepassingen, AR app en een interactief game. Deze vorm van visualisatie sluit ook nauw aan bij de belevingswereld van jongeren, een doelgroep die doorgaans slecht bereikt worden als het om historisch erfgoed gaat. De Walcherse Archeologische Dienst en het Zeeuws Archief begeleiden het project wetenschappelijk.

 

Om dit te realiseren was een groot bedrag nodig. De gemeente trok hiervoor een belangrijke som uit en vele Zeeuwse ondernemers, verenigingen en stichtingen werden bereid gevonden een bijdrage te leveren aan dit ambitieuze plan. Via een geslaagde crowdfundingsactie op voorjebuurt werd het beoogde budget uiteindelijk bereikt en sinds het najaar van 2018 is het gespecialiseerde bedrijf Thing bezig met het bouwen van het 3D model van de stad Veere door de tijd heen.

 

Aan de basis hiervan ligt een zeer uitgebreid archeologisch en historisch onderzoek waaraan diverse specialisten en kenners van de Veerse geschiedenis hun bijdrage leveren. Bedoeling is immers een zo beleefbaar en historisch correct mogelijk beeld van het oude Veere te kunnen geven. Zeker voor de oudere periodes ontbreken echter vaak de concrete wetenschappelijke gegevens. Liever dan te gaan voor een puur wetenschappelijke benadering en een uitgeklede variant, kiezen we er bewust voor de beleving van het oude Veere door de gebruikers voorop te stellen. Zo historisch correct waar mogelijk, maar ook met de nodige vrijheid om leemtes aan te vullen met parallellen van elders en weloverwogen keuzes.

 

Rond Pasen 2019 zullen de eerste resultaten aan het publiek gepresenteerd worden. In tussentijd kan het project gevolgd worden via de facebook pagina en instagram (@museumveere) van Museum Veere.