In 2018 werd dankzij de steun van vele enthousiaste ondernemers, crowdfunders, stichtingen, fondsen en de gemeente Veere het startschot gegeven voor de Virtuele Tijdreis Veere. Een groots opgezette 3D-reconstructie van de stad Veere door de tijd heen. Museum Veere, de Walcherse Archeologische Dienst en het Zeeuws Archief spraken de ambitie uit om het luisterrijke verleden van de stad op een zo getrouw mogelijke en beleefbare manier terug te brengen. Hiervoor werd contact gelegd met 3D-studio Thing van Rudi Nieuwenhuis uit Leerdam die in Amsterdam met aansprekende historische animaties al ruime ervaring op dit gebied had opgedaan.

virtuele magie

Waar Rome niet op één dag werd gebouwd, bleek ook het heropbouwen van het oude Veere een niet te onderschatten onderneming. Het beoogde detailniveau vereiste uiteindelijk vele bijkomende maanden research en met de hulp van Veere-kenners als Peter Blom, Tiny Polderman, Jan Midavaine en Peter Henderikx kon een zo getrouw mogelijk beeld van de gebouwen, straten en huizen van weleer gevormd worden. Er werd bewust gekozen om de basis zo goed mogelijk neer te zetten zodat alle modellen ook in de toekomst inzetbaar zouden zijn voor andere toepassingen.

Rudi Nieuwenhuis, net als ons begeesterd door de Veerse koortsen, slaagde erin om archiefteksten, kaarten en oude tekeningen op onnavolgbare wijze weer tot leven te wekken met oogstrelende modellen. Kasteel Sandenburg, het Arsenaal, de Montfoortse Toren, het Gasthuis, de voormalige kazerne op het Oranjeplein… Via virtuele magie rijzen ze nu weer op uit de vergetelheid

tijdreis

De komende maanden kunnen bezoekers in Museum Veere mee op Virtuele Tijdreis gaan. Ga via een interactieve tafel rondstruinen door het Veere onder Napoleon in 1813. Zet een VR bril op en waan je Wolfert van Borssele in zijn kasteel Sandenburgh in 1500. Of reis nog verder terug en beklim de houten toren van één van de vijf mottekastelen rond Veere in 1200.