Een kijkje op de opgraving
Een eerste aandachtspunt ligt op het grote archeologisch onderzoek op Walcheren. In het verleden was archeologisch onderzoek vaak een project van enkelen voor enkelen. De WAD wil door met rondleidingen op de opgravingen, informatiebrochures en het onderhouden van perscontacten het archeologisch onderzoek op Walcheren beter bekend maken aan de inwoners.
Publieksboeken
De resultaten uit onderzoek worden gebundeld in een reeks toegankelijke boekjes, de Walcherse Archeologische Publicaties, specifiek gericht op het Walcherse en Zeeuwse publiek. In deze reeks wil de WAD een goed leesbaar en boeiend naslagwerk over bepaalde thema’s van de Walcherse geschiedenis maken, op basis van archeologisch en historisch onderzoek.. Daarnaast kunnen hier specifieke thema’s uit de Walcherse onderzoeksagenda worden behandeld. In deze reeks zijn reeds drie uitgaves verschenen: Buskruit voor de Wereldzeeën, waarin het verhaal van Kruitmolen De Eendracht te Middelburg wordt verteld, Verhalen uit de Fles, waarin door de tijd een aantal topvondsten uit de Vlissingse bodem belicht worden en Zeeën van Tijd, een boeiend naslagwerk over de historie van Domburg en Oostkapelle. Dit laatste boek is intussen uitverkocht. Een tweede druk wordt momenteel bekeken.
Exposities, workshops en lezingen
De meest bijzondere vondsten wil de WAD door middel van tijdelijke (of zelfs permanente) tentoonstellingen aan het publiek tonen. Naast deze specifieke onderzoeksthema’s verzorgt de WAD ook workshops en lezingen op vraag van scholen, dorpsraden en andere lokale organisaties. Via artikels in tijdschriften als Zeeuws Erfgoed, Nehalennia en De Wete en op nationale en internationale congressen wordt de kennis over de Walcherse historie uitgedragen. Binnen het project Veere 3D wordt met digitale en virtuele toepassingen de geschiedenis door een nieuwe bril bekeken.
Samenwerking cultuurhistorie, bodem en landschap
De dienst werkt nauw samen met musea en andere cultuurhistorische organisaties zoals de Zeeuwse afdeling van de Archeologische Werkgroep Nederland, de Heemkundige Kring Walcheren, het Zeeuws Archief, Erfgoed Zeeland. Ook vanuit bodemkundige en landschappelijk hoek is er geregeld samenwerking. Zo neemt de WAD elk jaar deel aan de Geoweek en is de dienst vanuit de gemeenten aanspreekpunt binnen het op te richten Unesco Geopark Scheldedelta.