In 1958 ontdekt metselaar Kees Luijk bij grote renovatiewerkzaamheden in de kerk het lichaam van een gemummificeerde kat in een muur van het zuidelijke transept. Het is het begin van een verhaal dat leest als een roman.

Na de vondst reist de kat als curiosum van de zolder van oud-burgemeester den Beer Poortugael naar de toog van Hotel de Patrijs in Colijnplaat. Steekt via een Utrechtse antiekhandelaar het kanaal over naar Engeland, keert weer terug en wordt uiteindelijk door archivaris Peter Blom met luide trom weer teruggehaald naar zijn plek van ontdekking, Veere. De kat krijgt de naam Gries en een plekje in een vitrine in de kerk.

Met de plannen van de Grote Kerk om de kat te integreren in een historische experience is de nood aan informatie groot. De WAD neemt contact op met archeozoöloog Joyce van Dijk van Archeoplan Eco. Zij neemt de kat nauwgezet onder loep. In 2008 concludeert Mark Bosselaers van het KZGW al dat Gries een zwarte kat moet zijn geweest met witte pootjes. Gezien de brede kop kan het een kater zijn geweest, maar zeker is dit niet. Aan het gebit en de botten valt af te leiden dat het dier minstens een jaar oud moet zijn geweest, maar vermoedelijk ouder.

Een huidsample wordt naar het Centrum voor isotopenonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen gestuurd voor koolstofdatering. Gries, de mysterieuze kat, blijkt geleefd te hebben ergens in de periode 1439-1498! Dit maakt de kat meteen één van de oudste in zijn soort in West-Europa.

Een CT scan van de kat door prof dr. R. van Rijn van het Universitair Medisch Centrum, Amsterdam gaf geen indicaties die wijzen op een gewelddadig einde of catastrofale duikeling. Wel werd een klein rond metalen object in de poot vastgesteld. Wat het is weten we nog niet.

We gaan het nooit helemaal met zekerheid weten maar veel elementen lijken te wijzen in de richting van een bouwoffer. Van de 14e tot ver in de 19e eeuw was het in grote delen van Europa gebruikelijk om specifieke ‘magische’ voorwerpen te verbergen in huizen of gebouwen om tegenspoed en ongeluk buiten de deur te houden. De periode waarin Gries geleefd en gestorven valt precies in de periode van de bouw van de Grote Kerk, mogelijk door de arbeiders uit die tijd.

Wie intussen al lekker wil Griezelen met Gries kan zich onderdompelen in de prachtige historische experience in de Grote Kerk van Veere (Bezoek de experience – Grote Kerk Veere).

 

Wil je meer te weten komen over dit bijzondere verhaal, klik dan door naar het artikel GRIES, de Veerse mummiekat ontrafeld in de Wete. Of beluister de tweedelige podcast in de reeks Verhalen van de Grote Kerk